Eksperterne udtaler


Ecliptica

Man siger at sort slanker…

Ecliptica har med sit nye koncept sat helt nye standarder indenfor vinduesbranchen. Men en synlig ramme på kun 45 mm, hvor der er samme udseende på både faste karme, oplukkelige rammer og terrassedøre har vi udviklet fremtidens vinduer, hvor vi har tænkt alle fordelene ind i vinduet på én gang. Unik design, bedste energiperformace, højere og bredere elementer end hidtil indenfor branchen, indbrudshæmmende - alle disse fordele er nu koblet på fremtidens vindue: Ecliptica.

I forgrunden er ser det slanke Ecliptica og i baggrunden det mere
traditionelle vindue med både en karm om en ramme.


Svend Svendsen DTU

Svend Svendsen DTU

Svend Svendsen, som er professor på Danmarks Tekniske Universitet med speciale i lavenergibygninger og avancerede glasfacader, har været med i udviklingen af Ecliptica og roser især miljøvenligheden.

”Vi har på DTU i flere år arbejdet med forskning og udvikling af vinduer med meget bedre energimæssige egenskaber. Det er derfor meget tilfredsstillende at se det nye vindue. Det er lykkedes at lave et godt isolerende og med et meget slank profil på bare 45 millimeter. Med profilet kan der opbygges oplukkelige vinduer med 3-lags energiruder med det højeste energitilskud, der findes for et oplukkeligt vindue på markedet,” lyder det fra eksperten.

”Jeg mener også, at vinduer af samme type som Ecliptica vil være vejen frem, når reglerne for bygningers energiforbrug i fremtiden vil blive skærpet”.

”Med dette nye vinduesprodukt er der skabt gode muligheder for at bygge lavenergihuse i klasse 1 og 0 og derved realisere fremtidssikrede bygninger,” forklarer han og tilføjer, at Ecliptica også kan bruges i forbindelse med udskiftning af vinduer i eksisterende bygninger, så ejerne kan spare anseelige beløb på varmeregningen. ”De, som ikke energirenoverer deres boliger, bliver også dem, der kommer til at betale kassen i fremtiden,” slutter Svend Svendsen.


Fra indboksen:

Kristian Nordheim

Hej igen Claus !

Tak for besøget for et øjeblik siden – det er voldsomt interessant at ha’ besøg af vinduesproducenter i øjeblikket – især producenter som Jer, der har et godt og seriøst udviklingsarbejde bag Jer på nye produkter – og som ikke er alt for bundet af tidligere tiders typer og detaljer. Jeg synes Jeres nye type er ekstra interessant i mange af vores projetktyper – både igangværende og fremadrettet og ikke mindst på vores større Boligforeningsprojekter – men faktisk også når vi ser bagud på vores arbejde med energi-renovering i eksempelvis Energi-Parcel-projektet. Lad os holde kontakten i fremadrettet.

Med venlig hilsen
Kristian Nordheim
Pluskontoret, Arkitekt m.a.a.

Arkitekt Thomas Mau

Arkitekt Thomas Mau

Arkitekt Thomas Mau, ejer af tegnestuen Mauhaus i Vejle, er vant til at skulle balancere mellem hensynet til æstetikken og mere jordnære begreber som energieffektivitet og bygningsreglementer.

De forskellige hensyn kan ofte medføre, at arkitekter må gå på kompromis i forhold til deres oprindelige visioner, og sådan kunne det også være gået, da Thomas Mau kastede sig over en meget personlig opgave – nemlig byggeriet af sit eget hjem.

”I mit hus lagde jeg stor vægt på, at vinduerne skulle bidrage til funkisarkitekturen. Denne type arkitektur er kendt for det dekorationsløse udtryk, hvor man hele tiden forsøger at skære helt ind til materien og i dette tilfælde spørger sig selv: Hvad er et vindue?,” forklarer han.

Huset er kendetegnet ved enkle linjer, klare geometriske former og en nærmest usynlig overgang mellem forskellige materialer og funktioner og kaldte nærmest på vinduer, hvor lethed og glasoverflader var prioriteret højt – uden at der blevet gået på kompromis med lysindfald og evnen til at holde på varmen.

At det så sker i et miljø, hvor æstetikken er i højsædet, gør kun oplevelsen endnu bedre, mener Thomas Mau, arkitekten fra Vejle.

”Ecliptica har en enormt flot finish, og vinduerne er også flotte, selv om man går helt tæt på. Deres slanke profil gør, at de fylder meget lidt visuelt, og valget af materiale betyder, at man ikke har brug for en ekstra konstruktion, selv om man – som i mit hjem – har seks fag, som udgør et areal på tre gange syv meter,” fortæller han.

Han nyder ikke blot sine nye vinduer selv, men har dem nu også i tankerne, når han arbejder. ”Jeg vil anbefale bygherrerne dem, for de lukker simpelthen bare så meget lys ind.”

Arkitekt

Arkitekt Jens Fjord

Jeg har i mange år været fasineret af det nye højteknologiske materiale, der kaldes for "komposit" hvilket i virkeligheden er et bredt og upræcist begreb der dækker over alt der består af flere forskellige materialer.

Det helt store og interessante ting ved materialet, er dets fremragende evne til at holde kulde ude af bygningen og i kombination med dets store styrke samt at materialet hovedsageligt består af glas gør at disse kvaliteter hos komposit er som skabt til vinduesindustrien. I kraft af komposittens store glasindhold kan man koble denne direkte med termoruderne uden risiko for forskellige bevægelser i de to dele. Ved den direkte kobling kan man udnytte termorudernes egen styrke i direkte kombination med kompositrammens styrke - en mulighed der bevirker at man på en gang er istand til at lave stærke og meget slanke vinduesprofiler.

For mig har det altid været et mål at lave vinduer med tynde og fine profiler - både af hensyn til ønsket om at skabe det enkle, lette nordiske facadeudtryk - men så sandelig også for at få så meget dagslys ind i rummene som muligt.

Med vinduestypen - "Ecliptica" - er det nu muligt, både at få et vindue med meget smalle profiler, og samtidigt med en meget lav U- værdi. Med det nye profil kan man nu få større oplukkelige vinduer med 3-lags energiruder end normalt - vel at mærke uden store og grimme profiler. Med den seneste udgave af "Ecliptica" vinduet, vil det reelt være muligt at indbygge et vindue helt uden synlige indvendige profiler - og stadig med masser af dagslys.

Ecliptica har formået at følge vinduernes flotte enkelhed og rene linier "flot til dørs" i nogle af seriens øvrige elementtyper. Her tænker jeg specielt på de udadgående facadedøre, hvor Ecliptica har udnyttet materialets fine egenskaber. I kraft af komposittens egenskaber, har de været i stand til at lave en detalje der betyder at dørpladen "udfylder" hele dørhullet – altså ikke noget med synlige udvendige karme - ganske enkelt! Se facededøre...

Som arkitekt er det også vigtigt at der tænkes på driften og de miljømæssige forhold og her er kompositten også meget interessant. Den er således både vedligeholdelses venlig og bæredygtig. Det bæredygtige skal forstås på den måde, at den genanvendes i cementindustrien som erstatning for sand og som energikilde i selve cementproduktionen.

Alt i alt har man her med et produkt at gøre, der markerer sig som et spændende nyt tiltag i vinduesindustrien - så gælder bare om at udnytte produktet til det yderste og fortsætte med at udvikle nye fine detaljer- der er stadig nok at tage fat i !